Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Sve što treba da znate o pravilnoj klasifikaciji senzibilizatora kože – 3. dio

Prošle nedjelje pokazala sam vam neke primjere klasifikacije smješa koje sadrže supstance koje su klasifikovani kao senzibilizatori kože. O samoj teoriji klasifikacije senzibilatora kože pisala sam ovdje. 

Prije nego što pređem na sljedeću temu, evo jednog pitanja za vas: Kako treba klasifikovati smješu koja sadrži supstancu koja je klasifikovana kao senzibilizator kože kategorije 1 (H317) u koncentraciji od 0,05%? Za supstancu nije propisana specifična granična koncentracija. 

Kao pomoć, navodim tabelu sa graničnim koncentracijama za klasifikaciju: 

Klasifikacija sastojka  

Granične koncentracije sastojka 

Klasifikacija smješe kao H317 

Dodjela dodatne oznake EUH208 

Senzibilizator kože, kat. 1 

 1% 

 0,1% - < 1% 

Senzibilizator kože, kat. 1A 

 0,1% 

 0,01% - < 0,1% 

Senzibilizator kože, kat. 1B 

 1% 

 0,1% - < 1% 


Šta ste zaključili? Javite mi vaš odgovor na nina.pajovic@bens-consulting.eu. 

Sada ću vam govoriti o još jednoj nejasnoći koju u praksi često srećem. U pitanju je obilježavanje smješa koje su klasifikovane kao senzibilizatori kože sa oznakom H317 ili im je dodijeljena dodatna oznaka EUH208. 

I na ovo pitanje odgovor se nalazi u propisima o klasifikaciji i obilježavanju. Ali evo pojašnjenja za one kojima propisi nisu uvijek razumljivi. 

Ukoliko je smješa klasifikovana kao senzibilizator kože kategorije 1, u obilježavanju se navodi obavještenje o opasnosti H317. Supstanca koja je dovela do ovakve klasifikacije navodi se u dijelu u kojem se navodi identitet i drugih supstanci koje se moraju deklarisati. 

Ukoliko smješa nije klasifikovana kao senzibilizator kože, ali joj je dodijeljena dodatna oznaka EUH208, supstanca koja može dovesti do senzibilizacije navodi se u sklopu ove oznake.  

Potrebno je imati u vidu da se u postupku klasifikacije svaka supstanca posmatra za sebe. To znači da ako jedna supstanca dovodi do oznake H317, za drugu bi možda bila potrebna samo EUH208. U tom slučaju, ako je smješa već obilježena sa H317, nije potrebno navesti dodatnu oznaku EUH208. Ipak, na etiketi se navodi identitet i jedne i druge supstance. 

Zapamtite: obavještenje o opasnosti H317 je „starije“ od dodatnog obavještenja EUH208. 

Da li vam je sve ovo i dalje komplikovano? I jeste.

Postoji još mnogo začkoljica koje je potrebno uzeti u obzir prilikom klasifikacije i obilježavanja smješa kada je u pitanju senzibilizacija kože, a koje nisu spomenute u ovom tekstu.

Ako vam je sa tim potrebna pomoć, javite mi se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Izmijenjena fotografija: Avtor izvirne slike Zhivko Dimitrov od Pixabay


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 08. Nov 2022

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.