Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Može li bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list biti povjerljiv dokument?

Često čujemo mit da je bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list povjerljiv dokument, odnosno da su povjerljive neke informacije koje su u njemu navedene. 

Primjenjuje se osnovno pravilo: podaci koji se traže u bezbjednosno/sigurnosno-tehničkom listu ne mogu biti povjerljivi.  

Postoji samo jedna stvar koja se u bezbjednosno/sigurnosno-tehničkom listu može „sakriti“: hemijski naziv.  

Ako proizvod sadrži opasne supstance iznad određene koncentracije (obično 0,1% ili 1%), one moraju biti navedene u naslovu 3 bezbjednosno/sigurnosno-tehničkog lista. Ne možemo ih jednostavno prećutati 

Ali možemo ih prikriti korištenjem alternativnog hemijskog naziva. Na primjer, ne navede se tačno o kojoj se supstanci radi, već se navede samo osnovna funkcionalna grupa kao što je alkohol. 

Ali i prikrivanje možemo vršiti samo do određene mjere. Što je hemikalija ili sastojak opasniji, to ga je teže (ili nemoguće) prikriti. Na primjer, formaldehid se ne može sakriti pod drugim imenom ili čak izostaviti kod navođenja informacija. 

Ovdje treba napomenuti da to ne možemo učiniti proizvoljno. Upotrebu alternativnog hemijskog naziva neke supstance treba da odobri Evropska agenciji za hemikalije. 

Kompanija koja traži ovo odobrenje mora dokazati da bi otkrivanje hemijskog identiteta supstance na etiketi ili u bezbjednosno/sigurnosno-tehničkom listu moglo ugroziti povjerljivost njenog poslovanja. To se posebno odnosi na prava intelektualnog vlasništva. 

Sada znamo da bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list ne može biti povjerljiv dokument. Zašto onda neke kompanije nerado „otkrivaju“ svoje bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove? 

Neke kompanije bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove šalju samo kupcima, dok druge kompanije ova dokumenta objavljuju na svojoj internet stranici. 

Prednost slobodnog objavljivanja bezbjednosno/sigurnosno-tehničkih listova na internetu je da kupci, partneri ili distributeri mogu sami preuzeti ili provjeriti bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove vaših proizvoda – bilo kada i bilo gdje. 

Dodatna je prednost i to da kupci mogu detaljno proučiti vaše proizvode prije nego što ih kupe. 

Međutim, mana je to što su u ovom slučaju bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi dostupni svakome, pa i vašoj konkurenciji. Ne možete kontrolisati ko im pristupa.  

Kada kompanija na sebe preuzima obavezu dostavljanja bezbjednosno/sigurnosno-tehničkih listova kupcima ili potencijalnim kupcima, zaposleni imaju obavezu više. Takođe, kupci ne mogu sami da istražuju i prouče proizvode koji ih zanimaju. 

Ipak, na ovaj način kontrolišete ko ima pristup vašim dokumentima. 

Kako ćete vi postupati sa vašim bezbjednosno/sigurnosno-tehničkim listovima zavisi od vas samih, od vaših interesa i interne organizacije. 

Ali uvijek imajte na uma da profesionalnom kupcu ne smijete, ni u jednom slučaju, odbiti dostavu bezbjednosno/sigurnosno-tehničkog lista. 

Ako imate dileme u kojim slučajevima morate dostaviti bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list, pogledajte tekst koji sam pisala na tu temu. 

I dalje imate pitanja o zakonskim zahtjevima za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove? Javite mi se na nina.pajovic@bens-consulting.eu. 


Slika autora Gerd Altmann od Pixabay


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na nina.pajovic@bens-consulting.eu
BTL/STL | 07. Nov 2022

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.