Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Šta to znači za vas?

Višečasovno proveravanje bezbednosnih listova, zatim njihova revizija (ukoliko je potrebno). I štampanje novih etiketa. Tako, ponovo obeležen i klasifikovan proizvod u skladu sa novim pravilnikom stavljate u promet od 01.09.2019.

Ukoliko proizvod stavljate u promet pre 01.09.2019. još uvek možete koristiti postojeće etikete i bezbednosne listove.

Ukoliko ste uradili reviziju bezbednosnih listova, od datuma kada promenite etiketu i bezbednosni list, o tome treba da obavestite svog kupca kome ste u prethodnih 12 meseci isporučili hemikaliju.

Kako to utiče na vaš posao?

Iako vam ove promene, mogu oduzeti dosta vremena prilikom prepravljanja etiketa i bezbednosnih listova, dobro je što su one stigle. Još bolja usklađenost novog Pravilnika sa Evropskim, može vam smanjiti troškove. Pod troškovima mislim na etiketu. P oznake su gotovo  identične P oznakama u Evropskom pravilniku. P oznake koje do sada nisu postojale u našem Pravilniku su sada ubačene, a neke su izbrisane iz novog Pravilnika. Kako dosta proizvoda dolazi iz EU ili se u nju izvozi, složićete se da je ovo velika prednost.

Naš savet?

Najbolje je da izdvojite jednu osobu u preduzeću koja će pregledati sve bezbednosne listove koje imate. Treba da proveri da li se klasifikacija promenila, odnosno podpoglavlje 2.1. Sledeće kada završite klasifikaciju, jeste da se obeleži proizvod. Elementi obeležavanja na etiketi potiču iz podpoglavlja 2.2.

Pritom poglavlje 2 i  etiketa nisu jedino što treba menjati. Takođe, se promenio i Pravilnik o spisku klasifikovanih supstanci. Revizija bezbednosnog lista, zahteva da se provere svih 16 poglavlja bezbednosnog lista. Složićete se sa mnom da to nije lak posao.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja na ovu temu, ili bilo koju drugu slobodno nas kontaktirajte.

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu pripremljene su sa najvećom mogućom pažnjom, međutim, nije reč o (hemijskom) savetovanju, zato ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za pravilnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ukoliko vam je potreban savet za konkretan slučaj, možete da nam pišete na
dragana@bens-consulting.com
Bezbednosni listovi | 20. May 2019

  • Sve
  • Bezbednosni listovi
  • UFI / PCN
  • ***adr***
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali, koji su kratki a sadržajni i koji će vama biti od pomoći pri vašem radu.

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.